lørdag den 28. december 2013

Skal du spise lettere efter nytår? Prøv en glutenfri periode!

Dette indlæg er lavet i samarbejde med Fitnesseliten.dk - tjek deres side ud for masser af inspiration til kost og træning!


Hvad betyder det at spise glutenfrit?


Det spørgsmål får jeg tit. Ofte efterfulgt at flere undrende (og gerne) skeptiske spørgsmål.
Først vil jeg lige gøre klart, at jeg ikke spiser 100% glutenfrit. Jeg er ikke allergiker, men jeg har eksperimenteret med min kost og fundet frem til, at min krop reagerer bedst hvis jeg undgår gluten. Der er en kæmpe forskel på min søvn, mit energiniveau og min mave hvis jeg primært spiser glutenfrit, så det har jeg valgt at gøre. Det drejer sig ikke om at jeg er kulhydratforskrækket, da jeg mener kulhydrater er vigtige i forbindelse med tung styrketræning. Jeg får derfor dagligt enten brune ris, riskiks, glutenfri havregryn eller glutenfri grød.

En glutenfri livsstil betyder, at man skal være kreativ med sin mad. Det duer ikke at satse på en sandwich ”et sted på vejen”. I dag er jeg glad for det valg jeg tog for ca. 1 år siden. Det har tvunget mig til at blive bedre til at planlægge måltider, forberede snacks på farten og generelt være mere kreativ i køkkenet. Min frokost består nu næsten altid af enten rester fra aftensmaden dejen før, eller af allerede tilberedte kolde retter som står på køl. For mig virker det godt at ”foodpreppe” og lave fx en stor portion hakket grønt med fisk og mandler som på billedet i midten herunder. Det er nemt til 2-3 dages frokost og det er mere spændende end en sandwich efter min mening.
I dag bager jeg også stort set alt selv og nyder at finde på nye og lækre sager både i den salte og den søde genre.

Nye basisvarer i køkkenet
Nemt er det ikke at leve glutenfrit og det tager tid at lære nye ingredienser at kende. Det kan være frustrerende når bolle/kagedejen igen igen bliver enten for vandet eller for tør, men fat mod! Alt nyt tager tid og jeg lover; det KAN lade sig gøre at bage lækkert OG glutenfrit!

Jeg anbefaler ganske simpelt at man prøver sig frem. Finder kreativiteten, legelysten og ikke mindst; tålmodigheden frem. Her er de basisvarer jeg mener er nødvendige at have for succesfuld glutenfrit bagværk;
 • Fiberhusk (frøskaller fyldt med fibre som absorberer væske og hjælper en dej med at hænge sammen)
 • Modne bananer (uundværlige i enhver glutenfri kage)
 • Nødder og kerner! De kan enten males til nøddemel (fx i en kaffekværn) eller hakkes fint/groft.
 • Stevia eller andet sødemiddel
 • Dadler (gode til naturligt at give sødme)
 • Whey proteinpulver (ideelt til at erstatte mel og tilføje smag)
 • Skyr/hytteost (kan anvendes til at give luft til muffins, boller eller kager)
 • Æg (gode proteinkilder og fast bestanddel i de fleste glutenfri opskrifter) 


Er glutenfri livsstil noget du har eksperimenteret med eller overvejet?
Måske endda her op til nytår hvor fristen for at lave et nytårsfortsæt presser sig på ;)

4 kommentarer:

 1. Hej Anna;)
  Min træners kostplaner er altid glutenfri, men jeg får nogenlunde selv lov til at styre hvad jeg spiser(hun bestemmer dog kcal og macrofordeling) og derfor ryger der også pasta ind sommetider. Men jeg forsøger så vidt muligt at leve glutenfri og synes også det er langt hyggeligere at eksperimentere med selv at lave sine egne versioner og ofte kan man også lave macrofordelingen anderledes ved selv at komme mindre mel(glutenfri) i og flere kerner, skyr, æg etc. Havde faktisk også overvejet at tage januarmåned glutenfri. Bare for at spice nytårsfortsættet lidt op haha:) Tak for god inspiration søde! Hilsen Nana
  www.nana-regalah.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at kunne inspirere! Det er altid fedt :D
   Din træners kostplaner lyder lækre, men fleksible og fedt med muligheden for selv at kunne eksperimentere i køkkenet. Har du andre oplevelser med kroppen når du lever glutenfrit end ellers eller passer det bare bedre ind med din macrofordeling?

   Vi burde gøre noget ved den glutenfri vejledning Nana, det kunne være lækkert med en masse gode tips samlet :D

   Slet
 2. Jeg har tit tænkt på det med gluten fri mad, sikke et godt indlæg.
  Og dejligt med din liste over ingredienser til glutenfri bagværk!

  Jeg kunne rigtig godt tænke mig nogle opskrifter du evt. har prøvet af eller flere måltider :)
  Jeg synes specielt når det er noget nyt man skal prøve, at det er fed at kunne følge en opskrift, det hjælper i hvert fald mig lidt bedre på vej - i øvrigt rigtig god ide med at starte i det nye år! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha Simone, det er fedt at andre også er interesseret i at eksperimentere med det glutenfri! Selvom man ikke er allergisk kan det nemlig have en ret stor effekt på fordøjelse og velvære :)

   Det er nemlig ikke ment som en kur eller et nytårsfortsæt, bare en opfordring til at prøve det glutenfri af og lege lidt med det i køkkenet. Jeg er glad for at du kunne bruge indlægget og håber du får masser af glutenfri lækkerier på bordet i 2014! Der skal nok komme flere lækre opskrifter herinde i hvert fald, og jeg ved at Nana fra kommentaren ovenfor også har tænkt sig at lægge sine opskrifter ud løbende :D

   Slet